DO SAJTOVA E-MAILOM

 


Na vašu email adresu sigurno je bar jednom pristigao „poziv“ da skoknete do sajta poznate socijalne mreže ( ima ih preko 250!? ) jer vas je odande direktno pozvao upravo baš dobro poznati prijatelj da mu se priključite (vidi mu se ime, slika). Navodno je taj prijatelj ostavio da pogledate neki link, tekst, fotku, video… USTVARI, prijatelj je bio nesmotren i želeo je na brzaka da pristupi toj mreži. Garantovano su mu ponudili da ne gubi vreme, da radi bržeg učlanjenja upotrebi svoje važeće pristupne podatke GMejla, Tvitera ili Fejsbuka!?

Takvim ulaskom na dotični sajt oni vam otimaju PASSWORD (lozinku) i SPISAK svih kontakta iz adresara vaših prijatelja ili poslovnih partnera. Svima iz vašeg adresara momentalno se upućuje POZIV na mail da se i oni pridruže sajtu. Sve to rade u vaše ime a bez vašeg znanja i na agresivni način, da povećavaju svoje članstvo, publiku i potencijalni profit. Vaš spisak prijatelja a i vaše ime, postaju predmet trgovine i razmene listinga medju srodnim mrežama. Kada dobiju slične pozive, vaši pravi prijatelji se nerviraju, uglavnom ignorišu ovo, ali poneko se i upeca na perfidnu zamku.

 

KAKO OVO SPREČITI, A DA SE IPAK REGISTRUJEM NA ODREĐENI SAJT?

Proučite gornju sliku, biće vam sve jasno.

Često imate realnu potrebu da se učlanite na neki forum, mrežu ili sajt. Neophodno je da otvorite sebi neku alternativnu email adresu, namenjenu samo za takve stvari. Kada vam ponude ulaz preko Fejsbuka, Tvitera, Google+, vi lepo kažete NEKA HVALA, i odlučite se za priključenje putem emaila, tj. vašeg rezervnog emejla. Slobodno prijavite tu email-adresu, odaberete korisničko ime i lozinku, i sve što traže. Potom na vašu novu email adresu pristiže „potvrda“ da ste primljeni, ponekad i uputstvo.

Možete im dati i neki vaš redovni G-mail, ali savetujem svima da probate izvanredni  https://www.mail.com  koji zaista ima dugu tradiciju. Verujte da JEDNO učlanjenje na neki sajt donosi bar 5 parazita koji vas od tada redovno zatrpavaju spamom. Nekoliko ozbiljnih kompanija iz praktičnih namera na svojim sajtovima nudi učlanjivanje sa vašim lozinkama od Fejsbuka, Tvitera, Googla – i pismeno se deklarišu da neće nikom odavati vaše podatke. Hmmm…?


PS… Pazite, neko vas posmatra. Odmah promenite lozinke na svim važnim pozicijama.

 

 

Blog Tetracom DOO Beograd
više detalja iz našeg Bloga