TESTIRAJMO SVOJ ILI
NEKI DRUGI SAJT

OVDE SVE MASKE PADAJU

GUGL ANALITIKA SAJTA

Da se ne lažemo, svi najviše koristimo Google jer izbegavamo ostale pretraživače? Probajte jedan dan rada bez Gugla. Na Guglu su osmislili kako da prate rad vašeg sajta merenjem svega i svačega i to nazvali Google Analytics. Da, oni imaju korist od toga, ali i mi profitiramo jer znamo skoro sve detalje o poseti našem sajtu. Moja preporuka je da svaki sajt treba da ima aktiviranu svoju Gugl Analitiku i da je angažovano pratimo. Naši klijenti, vlasnici sajtova bar jednom nedeljno proveravaju brojke o radu svog sajta!

KVALITET POSETE ZA RANG

Više puta smo rekli da je poseta najznačajniji faktor za napredovanje sajta na Google rangu. Sve se broji i računa, a najveću vrednost ima poseta preko direktnog pretraživanja na Guglu. Otkucajte recimo „ljubičasta kravata“ pa na dobijenim rezultatima kliknite na neki dobijeni rezultat-pasus. Taj srećnik osvaja jedan mali poen, tj. jednu vrednu posetu koja je izazvana direktno sa Gugla. Oni to nazivaju organic search, a na slici ispod se vidi dominacija odgovarajuće tamnije plave boje. Pored organske, prema izvoru oni vrednuju i sledeće:

direct – kada neko u belu liniju brausera ubaci ili ukuca tačnu putanju do vašeg sajta
refferal – kada na nekom sajtu kliknu na sliku ili na tekst, što dalje vodi na vaš sajt
social – kada do vašeg sajta stignu sa Fejsbuka, Instagrama, Tvitera sa postavljenih linkova
paid – plaćeni oglasi na Guglu vode na sajt, ili pozivaju vaš broj
other – ostali nepomenuti načini dolazaka na sajt

SAZNAJTE JOŠ VIŠE

iz kojih sve gradova i država imate posetu?
starosna grupa i pol vaših korisnika?
interesovanje za vašu uslugu-A ili uslugu-B?
da li noću od 02-06 sajt ima posetu i odakle?
koliko je posete sa mobilnih telefona?
ako imamo pekaru, koliko publike je privukla ključna reč „kroasan“?
sa kog prijateljskog sajta dobijate najviše prosleđenih posetilaca?
objavili ste gugl-oglas, i treba vam kontrola efikasnosti ključnih reči

itd…

4 nijanse plave ukazuju na raznovrsnost posete

Testiranje sajtova je važan deo procesa izrade ali se i tokom eksploatacije sajta često obavlja zbog velike dinamike promena i same interakcije okruženja. Pored profesionalnih tester-alata i softvera, imamo i grupu uvaženih laboratorija-portala, na kojima svako može besplatno da proveri i sebe i druge. U više od 80% merenja, sajt koji ne zadovoljava na ovim testovima, i u praksi daje skromne rezultate.

Probajte sami, svaki od njih ima belu liniju gde možete ukucati domen sajta, na primer proverimi-sajt.co.rs i sačekati rezultat testa. Testirajte naš sajt, testirajte konkurenciju, testirajte svoje sajtove! Sagledajte da li je korektno obavljena SEO optimizacija sajtova i kako se ponašaju na mobilnom ili laptopu?

SAJT JE LEP SPOLJA, KAKAV JE IZNUTRA? TO MOŽE DA SE PROVERI.