SEO OPTIMIZACIJA
SAJTOVA
ODRŽAVANJE

izrada sajtova tetracom media
Search Engine Optimization

MARKETING KAMPANJA I SEO OPTIMIZACIJA SAJTA

Plasman na Internetu je surova utakmica u kojoj je vaše napredovanje često uslovljeno neuspehom sajta vašeg konkurenta. Za takvu složenu i obskurnu interakciju, dobar lek je potpuna seo optimizacija sajtova, kada se svi tekstovi i elementi podešavaju, kroz višednevnu kontrolu vašeg sajta i sajtova konkurencije.

Tehnički gledano, danas je priprema sajta relativno jednostavan zadatak, nekada i za krajnjeg korisnika. Nažalost, ubrzo otkrivate da je vaš sajt neuspešan, iako vizuelno prelepo izgleda. Izgled sajta je samo vrh ledenog brega a rangiranje i efekte vaših sajtova uslovljava ono što je „pod vodom“, što se ne uočava odmah na prvi pogled. Zato vas nigde ni nema na Googlu a vaši telefoni ne zvone!

Možemo vam uraditi trenutnu ili datumsku analizu glavnih parametara vašeg sajta sa predlogom za korektivne aktivnosti. Pomoći ćemo vam da što brže nadmašite i sebe i konkurenciju kako bi dostigli dobar rejting na Google pretragama. Nekad je neizbežna promena koncepta, scenarija i kompozicije tekstova (SEO) vaših postojećih sajtova.

UGOVOROM vam garantujemo re-poziciju vašeg novog sajta na 2. stranicu Googla za manje od 60 dana. Da podsetim da na vrhu i dnu 2. stranice i Google objavljuje oglase !

Za proboj na sam vrh do prve strane, treba puno strpljenja, dodatnog zajedničkog rada, optimizma, uz prepoznavanje složenih zahteva koji su uslovljeni eksternim faktorima.

Nećemo objašnjavati jer se o SEO
već dovoljno zna i redovno piše.
SEO je za nas, neprekidno ugađanje novim pravilima korporacije Google. Za korisnike, SEO je mala siva kutija koja skriva uspehe.

UGOVORNO ODRŽAVANJE SAJTOVA I RAZVOJ

Uspešan sajt nikada nije potpuno gotov jer često ima nešto da se ubaci, izbaci, doda, promeni. Servisiranje sajtova je stalna presija za vlasnika, jer inicijalna izrada sajtova donosi samo zauzimanje osnovne pozicije na Googlu. Obično se startuje skromno, od pete, 10-e čak i 20-e stranice Gugla. Na primer za pretragu „seo optimizacija sajtova“ ova stranica koju sada čitate, trenutno iskače na 4. strani Gugla jer ima bar 30 sajtova sa boljom pozicijom.

Naša cena usluge za mesečno održavanje sajtova je pristupačna. Ako se pitate da li postoji jeftina izrada sajta, odgovor je – NE. I pored troškova za održavanje sajta jedino ozbiljno posvećen pristup u razradi sajtova može unaprediti željene rezultate u poslu.

Smer razvoja vašeg sajta je pomalo maglovit jer pored vašeg plana, tu su i neizbežni uticaji okruženja i drugih okolnosti. Ukoliko vaši konkurenti učestalo ubacuju izmene svoje prezentacije, logično je da ćete reagovati uz ažurno održavanje sajta.

cena u RSD mesečno održavanje

5.000 - 9.000
eSHOP do 12.000

operativno vreme intervencije
6:00 - 20:00

VAŠ SAJT JE SIGURAN OD NAPADA HAKERA

Ne, niko nije 100% siguran, čak ni državne institucije niti velike korporacije. Svaki dan se događaju napadi na poslovne baze podataka, uz krađe i zloupotrebe informacija, što kompanijama stvara velike gubitke.

PA ZAŠTO NAPADAJU SAJT VAŠE FIRME?

Zvuči čudno, kada neko izjavi da su mu oborili sajt i da je za to kriva konkurencija ili frustrirani pojedinac. Hakerima je bitno da vaš sajt radi dobro da bi izvršio njihovu podlu komandu koju su vam ubacili kao „virus“ u strukturu ili okruženje sajta. Tada vaš sajt postaje izvor neprilika i može da zarazi kompjutere koji ga posećuju a onda se to širi dalje i dalje. U ovom slučaju sajt trpi kolateralnu štetu, posetioci sajta postaju vojnici napadača a vlasnik slučajni saučesnik.

Zaštita je uključena u održavanje sajta.

Agencija Tetracom Media obezbeđuje optimalan stepen sigurnosti, počevši od sistemske zaštite Hosting provajdera pa do kompletne zaštite programskih kodova vašeg PHP ili HTML sajta. Prijavljene sigurnosne probleme korigujemo za manje od 12 sati.

Pozovite za dodatne sigurnosne opcije.

Inače, u opticaju je i nekoliko scenarija kada ste meta lično vi i vaš sajt. Njihov je cilj da se napravi šteta vašem poslovanju, tako što će se ometati funkcija i razvoj vašeg sajta. Znamo da većina posetilaca gleda samo prvu a poneki odu i na drugu stranu Googla. Zamislite da ste vi na 1. stranici Google za izraz „korona maska“ i da vam telefoni stalno zvone a da prodaja maski cveta! Uz sve napore i aktivnosti za bolju posetu, urađena je i stručna SEO optimizacija sajta. Odjednom, za dan sve nestaje a vi pregledom otkrivate da ste pali na 3. stranu, koja ima mizernu posetu. Verovatno ste žrtva napada i takvu diverziju prijavite specijalnom tužilaštvu za Visoko Tehnološki Kriminal, neretko Google-u pa čak i FBI-u.

VEROVATNO
JOŠ NEMATE
SVOJ SAJT
Počnite već danas planiranje vašeg prvenca!

TO BE OR NOT TO BE?

seo optimizacija

HTML ILI PHP? PHP ILI HTML?

DRUPAL, MAGENTO, JOOMLA, WORDPRESS

Prepustite ovo pitanje stručnom programeru koji se bavi procenom i pripremom vaših podataka i kome je izrada sajtova profesija. Moramo sagledati sve troškove obaveznog održavanja sajta u oba slučaja. Ako se sve dobro odradi, krajnji efekti izrade su dosta slični tako da ostaju samo manje razlike u prednostima i manama, na vrlo specifičnim detaljima za pokrivanje određene oblasti.

Recimo da PHP/WordPress pruža značajne prednosti ali stvara i prikrivene nevolje, koje HTML5 pokriva besprekorno. Šta je bolje za još bolji SEO? Uspešna SEO optimizacija sajtova ne zavisi (po nama) od kodiranja i nije presudno to u čemu je sajt napisan.

BESPLATAN SOFTVER POGODAN ZA SVAKOG

Za brži razvoj Interneta i eksploziju novih sajtova, zasluga pripada ogromnoj zajednici programerskih timova koji su imali viziju i uložili napore da razviju i svetu podare sjajne Besplatne Programerske Alate.

Od tada, pisanje i održavanje sajtova u HTML kodu nije više privilegija firmi koje imaju zaposlenog  programera. Danas svako može da ima svoj sajt, čak i da ga potpuno sam napravi i „zakači“ na Internet. Postoje desetine jednostavnih a kvalitetnih on-line platformi, pa izrada sajtova postaje korisna zabava… Takođe znamo i za programe:  WordPress, OpenCart, Joomla, Magento, PrestaShop, Laravel, Drupal

Njihove polazne verzije su BESPLATNI ali snažni softverski alati sa kojima se obavlja profesionalna izrada sajtova, po raznim zahtevima korisnika. Zbog smanjenih troškova i fleksibilnosti, ovaj koncept besplatnog osnovnog softvera su usvojile i mnoge svetske korporacije, vladine agencije, fakulteti, svet mode, muzike, sporta. U prlilogu su tabele (Apr.2021) poznatih i moćnih, koji itekako poštuju „besplatno“:

UMESTO ZAKLJUČKA

I pored popularnosti i evidentne dominacije koju ima WordPress, SEO optimizacija sajtova se vrlo uspešno primenjuje i kod svih gore navedenih programskih platformi, naročito u domenu prodaje na Internetu. Primetili smo da je Drupal manje zastupljen u Srbiji i da u svetu Magento i Joomla posustaju pred novim softverima. Loptu u igri polako prihvataju novi igrači: Adobe Experience Manager, Codeigniter, Contentful, Sitecore, SyliusDNN, Next, Plone. SEO optimizacija sajta se ne menja, sve dok Google ne kaže drugačije.

Spontano smo poželeli da saznamo koji su programi u Srbiji „glavni“ za izradu sajtova… i sa čime sve ljudi prave sajtove? Odmah se javila i sledeća ideja, da uporedimo kako se to isto radi kod komšija, u sličnim, manjim državama. Kada sve to zajedno sastavimo, dobijamo vrlo interesantnu tabelu, prikazanu ispod. Razvijenost korišćenja Interneta u nekoj državi često se meri brojem kompjutera po domaćinstvu, brojem mobilnih, jačinom infrastrukture komunikacija i sl… Za nas, razvijenost je direktna posledica ukupnog broja sajtova pa smo formirali „mernu“ jedinicu od sajtova/1K stanovnika za 10 zemalja koje poredimo sa Srbijom. Ko zna, možda će neko ovo da napravi i za celu Evropu ili Svet?

Koje se veb-platforme koriste u Srbiji a koje u sličnim zemljama
Uporedna tabela sa 12 popularnih veb-sajt editora - Tetracom Media
Click to enlarge!

Comparison table with 12 popular website builders in ten countries

broj sajtova/1.000 stanovnika

Švajcarska
15,83
Austrija
10,59
Gračka
10,13
Češka
8,19
Slovenija
7,79
Mađarska
6,99
Norveška
5,93
Hrvatska
4,32
Bugarska
2,83
Srbija
2,73
Albanija
1,54

April 2021. podaci za ličnu upotrebu, populacija izvor
Google 2019, 12 omiljenih sajt-kreatora, u 10 zemalja

NEZVANIČNO
 • za ispit Statistika I, II, autor ove analize je nekada jeeeedva zaslužio osmicu
 • upotreba tabele je slobodna, poslaćemo i PDF ako zatreba (spomenite nas)
 • nije obuhvaćeno oko 20% ostalih sajtova ali ovaj uzorak jeste reprezentativan
 • ne snosimo inspirativnu odgovornost za nečije planove i smer razvoja karijere
 • ako baratate ovim softverima, sigurno možete pronaći posao, čak i u Albaniji
 • SHOPIFY je popularan samo u visoko razvijenim zemljama Evrope
 • PRESTASHOP je vrlo moćan u Češkoj, kladim se da tamo imaju rođake
 • LARAVEL je najprijatnije iznenađenje, ama baš u svim testiranim zemljama
 • TYPO3 je hit u Austriji i Švajcarskoj, zauzevši odlično 3. mesto
 • JOOMLA rapidno posustaje i pored ogromnog broja starijih instalacija
 • WORDPRESS je istinski car u ekspanziji jer i dalje krupno gazi
 • A SRBIJA? Trenutno je na bolovanju, od gladi za sajtovima. Biće bolje!

KAKO NAPRAVITI

USPEŠAN SAJT?

MIŠLJENJA SU PODELJENA. POSLE 15 GOD. NAŠEG ISKUSTVA, SAŽETO UKAZUJEMO NA:


Potrebno je da dobijete što više posete na vašem sajtu od mnoštva unikatnih korisnika i prirodnih izvora. Google prepoznaje ident parametre posetioca, pa se nečija poseta računa samo jedanput dnevno. Najvrednija je poseta kada vas neko pronađe na Guglu i odmah poseti vaš sajt. Neki će ući direktno jer znaju vašu veb adresu a drugi će kliknuti na link ka vama, sa članka socijalne mreže ili sa drugog sajta. Sve se to evidentira i sabira. Zrno po zrno – pogača.

Prosečan gledalac ima svega 8-10 sekundi vremena da donese odluku i zakorači dublje u vaš sajt. Zato prvi utisak mora biti prijatan i pozitivan a sajt kristalno jasan i pregledan. Izbor tonova i boja može da ima značajno dejstvo na kupca vaših proizvoda ili usluga. Pažljivo odmerena kompozicija vaših autentičnih slika, britki naslovi, precizan tekst, poneka grafička provokacija – sve to održava pažnju posetilaca sajtova. Niko ne voli sporo punjenje sajta kod prvog kontakta, pa zato moramo optimizovati slike i tekstove na pravu meru i prema strpljenju prosečnog čitaoca.

Ovde se podrazumavaju sve faze procesa optimizacije. Sam vlasnik sajta je obavezan da definiše do 5-6 ključnih reči iz svog posla po kojima ćemo podešavati sadržaje sajta. Pre toga uradiće se organizaciono podešavanje sajta uz poštovanje tehničkih obaveza, počev od domena sajta pa do kodirane strukture prezentacije. Posle aktivacije sajta na Internetu, lagano se vrše fine korekcije i strpljivo favorizuju željeni pojmovi, zavisno od „pritiska“ konkurencije. Sajt sa značajnom posetom je pogodan za povezivanje sa društvenim mrežama i postupno stvaranje zalihe povratnih linkova. Nećemo vas zamarati sa terminima On-Page, Off-Page…isl.

Prepoznavanje konkurenta, provera parametara njihovog sajta, strukture ukupne posete, same koncepcije sajta kao i ciljeva. Ukoliko postoji podudarnost sa vašim programom robe i usluga, proverićemo značaj i uticaj tih pojmova. Analiza može biti trenutna – za jedan dan, ili kontinuirana kad se dva puta nedeljno beleže promene.

Ako nemate – treba otvoriti naloge na Instagramu, FaceBooku, Twitteru. Družite se, ispratite druge jer će i oni pratiti vas kad vi objavite nešto, a te aktivnosti utiču na porast posete glavnom sajtu. Značajno za reputaciju vašeg sajta je da duže ostanete prisutni na društvenim mrežama, sa uvek atraktivnim i zanimljivim dodatnim sadržajima. Koncept i poruke sa vašeg sajta tada dobijaju još više ciljane publike.

Priča-Simulacija > Moljakate vozača autobusa da vas poveze jer vas čekaju prijatelji i platiće vašu kartu. Ustaje neka bakica i kaže mu – pa pustite i ovog pristojnog čoveka! Vozač odmahuje glavom. Prilazi vam Kraljević Marko… Đe si, šta ima, kud putuješ? Ma nemam bre za kartu, besparica je… Progovara Marko vozaču: majstore, der primi bre ovog junaka, dobar je! A vozač vas potapše i uz širok osmeh dade gas. Priča-Zaključak > Ovde je sve jasno – vozač je Google! A on voli popularne. Odlično je ako su važni sajtovi postavili povratni link ka nekom sadržaju vašeg sajta („Marko vas poznaje“). Više vam vredi samo jedan bek-link sa sajta jake kompanije („Marko“) nego desetak linkova sa anonimnih sajtova bez posete („bakica“).

Nema dokaza da je Google ukinuo rangiranje stranica sajta pa je i dalje sve važno. Jedno-stranični sajt je rešenje koje može da nadmaši složene sajtove ako su ostali parametri OK. Ukoliko se u domenu sajta ubaci glavna ključna reč, to nije i ključ uspeha. Google redovno razotkriva najnovije mutne trikove oko pisanja sajtova, pumpanja posete, i često to kažnjava. Prepisivači tekstova sa vašeg sajta mogu da ugroze integritet vašeg sajta zbog stvaranja duplikata-plagijata. Kopiranje tek objavljenog članka sa Bloga vašeg sajta na vašu Fejsbuk stranicu takođe stvara duple sadržaje. Preko 80% sajtova (od 150.000 testiranih na SEMRUSH) sadrži poteškoće koje negativno utiču na brzinu učitavanja glavne i ostalih stranica.

Tabela je za neprofesionalce i vlasnike sajtova

SEO optimizacija sajta
Angažujte značajne potencijale socijalnih mreža!
izrada sajtova tetracom media
Da li je za uspeh presudna SEO optimizacija sajta?

Agencija TETRACOM MEDIA je osnovana 2020. u Beogradu a naše aktivno iskustvo u programiranju, veb dizajnu i marketingu datira još od  2007. SEO optimizacija sajtova je obavezan deo svakog našeg projekta jer početna verzija sajta prati samo grubu suštinu poslovanja. Web prezentacija nikada nije završena, što stvara potrebu za kasnije periodično održavanje sajta.

Fokusirali smo svu pažnju na manja preduzeća, preduzetnike i pojedinačne korisnike sa područja Srbije. Oni dolaze sa preciznim zahtevima, pa uz dvosmernu komunikaciju i neprekidnu saradnju, zajednički ostvarujemo pozitivne rezultate. U takvom ambijentu naši klijenti postaju partneri i prijatelji sa kojima posvećeno delimo sve poslovne probleme, ciljeve, uspehe. 

A KAO ŠLAG NA TORTU

KORISTIMO STRPLJENJE