BOLJE SA DVA RUTERA


Danas je izrada sajtova dodatno posvećena boljem izgledu i funkcionalnosti na mobilnim uređajima. Jesu zgodni ali brate, žderu internet ko gladan vuk. Da li ste svesni da 6 bežično vezanih računara u vašoj kancelariji,  imaju „društvo“ od minimum 6 mobilnih telefona. (Ja imam 4 mobilna, i svi su upaljeni.)

Telefoni se stalno „apdejtuju“, a oni koji su članovi grupa na Fejsbuku, Instagramu, Vocapu, Vajberu, neprekidno dobijaju porukice i multimedijalne drangulije. U ovom slučaju kod telefona, laptopova i računara je potpuno identična situacija. Ovde nemate SAMO 6 kompjutera, već imate 12 aktivnih bežičnih potrošača interneta. Mala je šansa da imate puno para za ultra-moderni ruter koji to sve može da podrži.

 

ANTENA VAŠEG BEŽICNOG RUTERA NE MOŽE DA POKRIJE TOLIKI SAOBRAĆAJ!

 

Primetili ste da vam jako sporo ide slanje nekog dužeg e-maila, a i otvaranje sajtova „trza“ iako ste kod provajdera uplatili brzi internet od 16, 20 ili čak 100Mbs. Nažalost lokalna sporost vaše bežicne mreže obezvređuje vaš brzi internet. U praksi sam nekoliko puta dokazao da se ovo može prevazići, a evo i kako:

1. Uz neko stručno lice, obezbedite 2 bežicna rutera, kvalitetna sa duplim antenama, okačite ih visoko i zajedno, a žičano ih povežite sa vašim izvorom interneta.

2. Na prvi ruter postavite samo glavne kompjutere radnika preduzeća. Ovo se može i kaskadno, tamo gde je veća grupa korisnika. Iako prosečan ruter pokriva maksimalno bar 32, a neki i 255 bežičnih komunikacija, budite umereni. Ako bih ja imao 30-tak kompjutera (blizak raspored u dometu), upotrebio bih bar 3-4 rutera, gde je svaki direktno, žicom vezan na ulazni provajderski Internet svič. To je jeftinije rešenje. Ima i skuplje.

3. Na drugi ruter postavite samo mobilne telefone. Tu može i poneki gost da naiđe, pa mu dozvolite. Bazna IP adresa ovog rutera je drugačija i sa njega se ne vide kompjuteri!

4. Obezbedite kvalitetne 300mb kartice za bežično ili USB WL adaptere za vaše kompjutere. Tako dobijate i vrlo pristojnu brzinu u međusobnoj lokalnoj komunikaciji.

5. Ako imate nestašne komšije, passwordi nekad nisu dovoljni. Upišite u rutere vaše unikatne mrežne MAC adrese, kako bi sprečili upadanje uljeza.

ZA KRAJ MALA TAJNA – za manja preduzeća do 10 korisnika, dovoljna je brzina interneta od 20Mbs, ali imajte u vidu da nam svi provajderi nude mizernu brzinu slanja (upload) od samo 1-2Mbs. Koliko god unapredite bežicni način rada u firmi, zapamtite da se najbrže i najefikasnije povezivanje računara dobija žičano, uz atestirane LAN kablove. Ovo nije stručna publikacija, već lično iskustvo iz prakse. Zovnite, ako vam zatrebaju tehnički detalji. Pozdrav, AS

Blog Tetracom DOO Beograd
više detalja iz našeg Bloga