Thunderbolt 3 JEDAN ZA SVE


Novi port – na nekoliko sajtova pričaju o tome i o frustraciji kad naopako ugurate nešto u USB port računara. Kod tamnijih laptopova USB se ni ne vidi dobro (šta je iznad a šta ispod). Izgleda da je tome konačno došao kraj. Pripremio sam za vas ovaj članak sa Interneta.

USB, FireWire, eSATA … iako nisu lepi na oko, važni su jer određuju kako pristupate nekom dodatnom uređaju i kojom brzinom to radite. Kada je Apple predstavio svoj najmoderniji MacBook Pro sa priključcima Thunderbolt 3, javnost na to nije reagovala. Nisu shvatali, sve dok Apple nije eliminisao svaki priključak kod svojih starih mašina i zamenio ih samo s portom Thunderbolt 3. Šta bi to značilo?

Ako želite bilo šta da zakačite na MacBook Pro to ćete od sad morati samo preko TB3 porta (Thunderbolt 3). Ne možete više samo jednostavno da ugurate stare konektore i kablove. Ko ima MacBook Pro moraće da dokupi nove kablove i nove adaptere za USB. Zašto Apple to radi? Odgovor je jednostavan. Thunderbolt 3 je jedan jedini port, dovoljan je da zavrti sve živo pored vašeg kompjutera. Evo i najvažnijih detalja o tom proizvodu i novom standardu.

ŠTA JE THUNDERBOLT 3?

INTEL je predstavio Thunderbolt platformu još 2011. u vreme kada je USB 3.0 postao hit i mogao da prenese podatke brzinom do 5Gbs. Thunderbolt je to obavljao 2X brže, plus mogao je da prenosi višestruke tipove podataka a ne samo sekvencijalne podatke memorijskih uređaja. Na primer, prenosio je video podatke na ekrane. Mogao je da ima više različitih lančano povezanih uređaja, kao monitor, hard disk i sl…

TB3 je najnovija verzija Thunderbolt platforme, i koristi naizgled isti konektor kao USB-Tip-C konektor. Intel koristi ovaj nov konektor iz više razloga. Prethodne verzije se oslanjaju na konektor tipa MINI DisplayPort, a Apple je tada bio jedini značajni brend koji je usvojio i primenio Thunderbolt. Sada se TB3 ugrađuje isto kao i USB-C konektor i to ne samo na MacBook Pro, već i na laptopovima brendova LENOVO, ASUS, HP, DELL.

TB3 se pojavio uz INTEL Skylake čipove tokom 2015. i zato već sada vidimo gomile uređaja sa portovima TB3. Apple se drži porta TB3 jer na njega možemo svašta da zakačimo, samo sa jednim jedinim kablom. On podržava i DisplayPort Protocol tako da preko njega možemo da poguramo i par najnovijih 4K monitora na 60Hz. TB3 omogućava ukupnu brzinu veze do 40Gbs, duplo brže od prethodne generacije TB2, USBa 3.1 do 10Gbs kao i Display Porta. On isto nudi USB brzine do 10Gbs i može da poveže do dva 4K ekrana, prenoseći sinhronizovano i video i audio signal. Takođe podržava Display Port 1.2, HDMI 2.0, LAN 10Gbs. Naravno, novi TB3 je kompatibilan sa prethodnikom TB2.

ŠTA JE TO USB tip C?

TB3 koristi ovaj već dobro poznati konektor. On zamenjuje Micro USB konektore sa većine ANDROID telefona kao i USB-A konektor na koji smo svakodnevno navikli. Konektor USB-C dozvoljava brže transfere podataka, sa potrošnjom od 7.5W-15W u prenosu, naspram USB 3.0 koji nudi samo 4.5W u prenosu. USB-C dozvoljava brzo „punjenje“ uređaja jer podnosi do 100W, što je dovoljno da napunimo baterije većine laptopova. Znači da sa jednim kablom brzo prenosimo podatke, dok se uređaj istovremeno puni strujom. Dobra vest je i da se ovaj konektor ne može greškom okrenuti nagore ili nadole već ga samo slepo utaknemo i sve odmah proradi.

ZAŠTO APPLE KORISTI THUNDERBOLT 3?

Osim boljeg konektora, glavna stvar su nove pogodnosti TB3. Samo jedan priključak vašeg računara je dovoljan za sve vrste ekrana i hiljade USB uređaja. Omogućava 4X brži prenos podataka i 2X brži video-opseg od bilo kog drugog kabla, i to sve dok nam daje 100W energije punjenja. Omogućava nam brzi transfer između računara i hard diskova, olančano povezivanje spoljnih uređaja, kao i napajanje – samo sa jednom fizičkom vezom.

 

IMAJU LI OSTALI LAPTOPOVI THUNDERBOLT 3?

Pored Apple, svi veliki brendovi su krenuli sa primenom standarda TB3. Trenutno možemo navesti: Asus Transformer 3 Pro, Asus Alienware 13, Dell XPS 13, HP Elite X2 HP Folio, HP Spectre x360, Lenovo ThinkPad Y900…i desetine drugih.
Nema sumnje da će se pojaviti i matične ploče sa novim čip-setovima i podrškom za TB3 a proizvođači kućišta da će korigovati svoje prednje panele!

Blog Tetracom DOO Beograd
više detalja iz našeg Bloga